skip to Main Content

Reuma/artrose

Bij reumatische aandoeningen (kortweg: reuma) is sprake van ontstekingsachtige aandoeningen van het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels en structuren.

Gewrichten beschadigen of ontsteken. Bij gewrichtsontstekingen kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken. Hierdoor neemt de stabiliteit van het gewricht af. De bekendste vormen zijn artrose en reumatoïde artritis.

Reuma kan u hinderen bij alledaagse handelingen en daarmee uw dagelijks leven danig verstoren. 

Wat kunnen we voor u doen?

Met ergotherapie leert u hoe u deze activiteiten weer zo goed en zelfstandig mogelijk kunt uitvoeren. De uitgangspunten daarbij zijn dat uw gewrichten zo min mogelijk worden belast om verdere beschadiging van gewrichten te beperken en uw pijnklachten afnemen.

We stellen samen met u hulpvragen en doelen op. Daarna gaan we kijken hoe u een handeling uitvoert. Hiermee brengen we in kaart in hoeverre u wordt beperkt en op welke manier u uw gewrichten gebruikt.

Er zijn een aantal adviezen voor gewrichtsbescherming welke belangrijk zijn om in uw dagelijks functioneren toe te passen. 

Samen met de ergotherapeut zoekt u naar oplossingen voor problemen die u tegenkomt bij het uitvoeren van activiteiten zoals eten, drinken, aan- en uitkleden, schrijven, huishoudelijke bezigheden, hobby’s, uw werk of andere activiteiten die voor u belangrijk zijn. Waar nodig kan de ergotherapeut spalken of braces adviseren.

Bij klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid ontstaat ook vaak een kloof tussen wat u wilt of moet doen (belasting) en wat u kunt doen (belastbaarheid). Samen met de ergotherapeut onderzoekt u de mogelijkheden om hierin een acceptabel evenwicht te vinden.

Rixta helpt u graag verder

Maak een afspraak

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust

Back To Top