skip to Main Content

ALS

ALS  is een veelal snel verlopende progressieve zenuw/spierziekte. De snelheid van achteruitgang is bij iedere client verschillend.

Voor de ergotherapeut maakt het geen verschil; het belangrijkste is dat we snel en adequaat met de hulpvragen aan de slag gaan, die op dit moment voor u of uw naaste het meest relevant zijn. Doorslaggevend hierbij zijn de benutbare mogelijkheden van u en (de mensen uit) uw omgeving.

Bij ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de hersenen langzaam af. Dit zijn de zenuwcellen die de spieren in het lichaam aansturen. De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, waardoor knopen dichtmaken of schrijven een probleem worden. Soms kan men niet meer goed met anderen communiceren door moeite met spreken. Ook slikken of ademen kan moeizaam zijn. De ziekte leidt tot toenemende beperkingen in het dagelijks functioneren.

Wat kunnen we voor u doen?

Er wordt gekeken op welke manier u zo lang mogelijk uw activiteiten zelfstandig kan blijven uitvoeren. Spierziekten-MS-ALS of vergelijkbare aandoeningen zijn ziektebeelden die geleidelijk of soms snel tot steeds meer beperkingen leiden.

Wij informeren u zo goed mogelijk over de gevolgen van de ziekte en over de beschikbare hulpmiddelen. Dit stelt u in staat te anticiperen op veranderingen in het dagelijks leven. Wij bespreken daarom ook de verwachte achteruitgang. Zo kunnen we alvast samen nadenken over welke hulpmiddelen er over een tijd nodig zijn. Zodat u ook bij verdere achteruitgang zoveel mogelijk kan blijven doen. Daarnaast is er ook vaak aandacht voor energiemanagement bij vermoeidheidsklachten.

Maartje helpt u graag verder

Maak een afspraak

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust

Back To Top